危急!請各大師父幫幫忙! – (男命1978 年生)

標籤: %1$s ,

• 激情

會員
    11 7 月, 2005 在 6:03 下午

回覆癸海大大, 正印會是貴嗎?戌運的財運會如何?

• 激情

會員
    11 7 月, 2005 在 6:03 下午

打少左隻字, 是貴人先岩

• 激情

會員
    12 7 月, 2005 在 5:43 下午

另外想問, 我的八字是否子水不能傷, 午火也不能傷?因為我發覺出現會水和水局我都係唔好, 但又唔覺得出現會火或火局之時有大問題………..另一方面, 我也想知道, 我的財運要遇到咩情況才會轉好?

• 笨人7777

會員
    12 7 月, 2005 在 7:59 下午

傷官見比劫, 是鬥毆, 凶暴之象 , 唯印星能解. 食神喜見劫財鄉, 前輩, 食神傷官不都是喜歡比劫鄉嗎? 比劫都是生助食傷之物, 能不能解說一下, 差別在那?

• 激情

會員
    13 7 月, 2005 在 12:15 上午

雖然我都唔太清楚食傷和傷官為何會一個喜劫財一個不喜, 因為有一些身旺的人也的而且確行上傷官運而發財, 而我諗我只喜食傷和不喜傷官的原因或許是因為庚金是強金屬性也是陽性吧, 而申金就因為申子會水的關係而不喜, 辛酉則是屬性是陰性的關係, 而且無庚金般強吧………..唔知岩唔岩

但另外我就唔係好清楚一樣野, 水火既濟和互剋的分別, 五行來講, 原本就是水剋火的, 正如我的八字遇申金一樣, 申子半會水自然便會剋兩個午火, 這個又不能既濟……..至於天干方面如果壬水和丙火可以既濟, 咁壬水咪唔會剋任何火?因為壬水和丁火會出現合化的……….唉……越來越唔明?

雖然我的睇法有好多可能係錯, 但我相信玄學的理論應該不可能出現抵觸的, 希望癸海大大可以多加指點, 感激感激

• 癸海

會員
    13 7 月, 2005 在 8:08 下午

在下已說過, 陽燄大大的批文已經很夠水準, 可能你都(不當一回事), 太可惜了. 老夫也說了一堆, 但是您也是(不當一回事).

Page 11 of 11

登錄回覆。

Start of Discussion
00 回覆 2018 年 6 月
現在